15 Μαΐου 2016

Παιδί και Κατοικίδιο. Τα οφέλη απ'αυτή την συμβίωση!


από τον παιδίατρο Iμάντ Μπατάινε

Πολλές μέλλουσες μαμάδες με ρωτάνε αν πρέπει να φύγει ο σκύλος ή η γάτα τους από το σπίτι όταν έρθει το μωρό. Η απάντησή μου φυσικά είναι "όχι" και αμέσως διαπιστώνω ανακούφιση στα πρόσωπά τους.

Τα οφέλη από τη συμβίωση αυτή είναι πολλά. Διεθνείς επιστημονικές έρευνες συμφωνούν ότι η συνύπαρξη των ζώων, και ειδικά του σκύλου, με το παιδί αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Ποιά λοιπόν τα οφέλη;

1)Εξάλειψη άγχους και φόβου για το άγνωστο.
2)Ανιδιοτελής αγάπη
3)Σεβασμός
4)Καλοσύνη, αφοσίωση
5)Μη λεκτικά ερεθίσματα
6)Υπευθυνότητα, ικανότητα και εμπιστοσύνη
7)Ευρηματικότητα.
8)Εξοικείωση με τον αναπάντεχο κύκλο της ζωής
9)Προστασία από αλλεργίες και λοιμώξεις. (παιδιά που είχαν σκύλο τον πρώτο χρόνο της ζωής τους διαπιστώθηκε πως είχαν 31% λιγότερα προβλήματα με το αναπνευστικό τους.)
Σας παραθέτω τα αποτελέσματα τριών σημαντικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν τη τελευταία δεκαετία και που αφορούν τη συνύπαρξη κατοικίδιων ζώων και παιδιών σε σχέση με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

-Μελέτη Ηatakka: Είχε ως αντικείμενο τη σχέση των συμπτωμάτων αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά ηλικίας 1-6 ετών με τη συνύπαρξη κατοικίδιων. Διαπιστώθηκε μείωση των συμπτωμάτων στα παιδιά αυτά.

-Μελέτη Gruber: Εφαρμόστηκε σε παιδιά ηλικίας 0-2 ετών. Το αποτέλεσμα της μελέτης ανέφερε ότι τα παιδιά που μεγάλωναν με κατοικίδια είχαν λιγότερα επεισόδια κοινού κρυολογήματος και μειωμένα επεισόδια ωτίτιδας. Επίσης στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ο προστατευτικός ρόλος της γάτας όσο αφορά τις λοιμώξεις από ιογενές croup σε μεγάλα νήπια.

-Μελέτη Heyworth: Απέδειξε τη μείωση επεισοδίων γαστρεντερίτιδας σε παιδιά με κατοικίδια σκύλο ή γάτα.

Η πιο σημαντική έρευνα όμως έγινε από Φινλανδούς επιστήμονες, που διεξάγουν μελέτες στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος PASTURE - Protection against allergy in rural environments – και απέδειξε την ευεργετική συνύπαρξη κατοικίδιων ζώων και βρεφών. Τα αποτελέσματα της δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας.

Θα επανέλθω στο θέμα, κάποια άλλη φορά, για να δούμε πώς θα είναι αρμονική και ασφαλής η συμβίωση των παιδιών μας με τα κατοικίδια.

                                                                                          Iμάντ Μπατάινε


Απόφοιτος Ιατρικής του Α.Π.Θ. το έτος 1997 με Απόκτηση τίτλου ειδικότητας Παιδιατρικής στην Γ΄Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν.Θ Ιπποκρατείου το έτος 2004. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου