4 Ιουνίου 2016

Αγάπη λοιπόν

  από την Ιωάννα Τάσση

Αγάπη. Πόσο πραγματικά φανταστική λέξη ήταν. Ήταν κάποτε. Πριν γίνει καραμέλα.
Την λέξη αυτήν την δημιούργησε ο άνθρωπος. Και αυτός ο ίδιος δεν μπορεί να την ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες που δηλώνουν τα συναισθήματά μας. Ενθουσιασμός, ενδιαφέρον, έρωτας, συνήθεια, ανάγκη. Αλλά όχι, οι άνθρωποι εμμένουν κάθε συναίσθημα να το βαφτίζουν αγάπη.
Δεν γίνεται λοιπόν να τους αγαπάμε όλους και ούτε βέβαια γίνεται να μας αγαπάνε όλοι.
Είναι η πραγματικότητα, καλώς ή κακώς. Και ούτε στην τελική είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Η αγάπη είναι ένα ειλικρινές συναίσθημα που αξίζει να το νιώθουμε για λίγους. Είναι ενδιαφέρον, έρωτας, ενθουσιασμός, ανάγκη και συνήθεια. Όλα αυτά μαζί. Το καθένα απο αυτά ξεχωριστά δεν μπορεί να σταθεί ως αγάπη. Τελευταία υπάρχει μια ραγδαία ανάγκη των ανθρώπων να αγαπάνε και να αγαπηθούν.
Με πολλούς όρους και υποχρεώσεις. Η αγάπη είναι ένα καθαρό συναίσθημα. Ούτε αυταρχικό, ούτε κτητικό, ούτε απόλυτο. Την αισθάνονται συνήθως οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να χάσουν και να χαθούν.
Η αγάπη θέτει 4 μοναδικούς όρους. 
Δεν αγαπάς για λιγό, δεν αγαπάς λίγο, δεν ξε-αγαπάς και δεν περιμένεις αντάλλαγμα.
Οι καιροί είναι ψυχοφθόροι, επιπόλαιοι και νεκροί συναισθηματικά. Καλύπτουμε την μοναξιά μας με ψευτό συναισθήματα που έχουμε το θράσος να τα ονομάζουμε με βαρύγδουπες ταμπέλες. Πόσο ηλίθιοι είμαστε.
Συμβιβαζόμαστε με φθηνά συναισθήματα και χάνουμε την ουσία της ζωής. Γιατρεύουμε την μοναξιά μας με placebo και αν κάποτε μας παρουσιαστεί κάτι αληθινό το βάζουμε στα πόδια.
Οι άνθρωποι λένε ότι για να αγαπήσεις πρέπει να πονέσεις, να παλέψεις με τα κύματα, να πνιγείς από την αλμύρα, να διψάσεις για ανταπόδωση και να παραδωθείς στο τέλος ανήμπορος να αισθανθείς κάτι άλλο.
Όχι, δεν σε κουράζει η αγάπη. Είναι μια ήρεμη θάλασσα, Αύγουστο μήνα, και εσύ ξεχασμένος σε μια βαρκούλα απολαμβάνεις τον ήλιο και την νηνεμία.
Αυτό είναι η αγάπη, τίποτα πιο απλό, τίποτα πιο περίπλοκο.
Α! Και αντίθετα με αυτά που λένε, η αγάπη αντέχει.
Όταν είναι αυθεντική και ειλικρινής αντέχει.
Σε πολέμους, επαναστάσεις, καταστροφές και πόνους.
Είναι εκεί και μας θυμίζει ότι η ανάγκη για ζωή και συνέχεια είναι αδιάκοπη και ανεξάντλητη.
Αγαπήστε αληθινά και αναίμακτα, όπως μάθατε τόσο καλά να αγαπάτε τους εαυτούς σας.
Φιλάκια.Τελειόφοιτη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, ΤΕΙ Καστοριάς.
Κατάγομαι από την υπέροχη Πρέβεζα.
Αγαπώ να γράφω, να ζωγραφίζω και γενικότερα να δημιουργώ.
Λατρεύω τα ζώα, τους ανθρώπους και την φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου