4 Ιουνίου 2016

Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης στα παιδιά: Μήπως οι κίνδυνοι αντισταθμίζουν τα οφέλη;


 από τον παιδίατρο Iμάντ Μπατάινε
 
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι μία διατροφή χωρίς γλουτένη κάνει καλό στο πεπτικό, προλαμβάνει την κοιλιοκάκη και είναι γενικώς μία υγιεινή διατροφή και έτσι την εντάσσουν στην καθημερινότητα των παιδιών τους δίχως να έχουν προηγηθεί διαγνωστικές εξετάσεις για κοιλιοκάκη ή να συμβουλευθούν έναν διαιτολόγο. 
 
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι ωφελεί τα παιδιά ή τους ενήλικες χωρίς κοιλιοκάκη, αλλεργία στο σιτάρι ή μη οφειλόμενη στην κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη. 
 
Επιπλέον, τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη συχνά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και μελέτες έχουν δείξει πως μια τέτοια διατροφή χωρίς γλουτένη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, νεοεμφανιζόμενης αντοχής στην ινσουλίνη και μεταβολικού συνδρόμου. 
 
 
 
Επίσης, πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και
ιχνοστοιχεία και έτσι η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες
θρεπτικών συστατικών.
 
Τέλος, η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν δρα προληπτικά έναντι της ανάπτυξης κοιλιοκάκης, ακόμα και για τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό της νόσου που έχουν κληρονομική ευπάθεια για ανάπτυξη κοιλιοκάκης.
 
 
 
 
 
Απόφοιτος Ιατρικής του Α.Π.Θ. το έτος 1997 με Απόκτηση τίτλου ειδικότητας Παιδιατρικής στην Γ΄Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν.Θ Ιπποκρατείου το έτος 2004. 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου